Zero waste vegan groenteburgers met fabanaise

BLOG

Zero waste vegan groenteburgers met fabanaise

Zero Waste groenteburgers

Wat heb je nodig?

  • 250g pulp van wortel, appel en gember (van ongeveer 500ml sap)
  • 260g kikkererwten uit blik (uitgelekt)
  • 2el lijnzaad
  • 6el aquafaba
  • 50g havermout
  • 1tl kurkuma
  • snuifje zeezout en peper
  • 1/2 tl kerriekruiden
  • kokosolie

Bereiding

Slowjuice wortel, appel en een stukje gember tot 250g pulp bekomen wordt. Giet de kikkererwten in een zeef en vang het vocht op (aquafaba). Spoel de kikkererwten af onder de kraan. Maal het lijnzaad fijn en meng met de aquafaba. Laat een vijftal minuutjes rusten. Je hebt nu een perfecte ei-vervanger.
Meng de kikkererwten met de pulp, de eivervanger en alle overige ingrediënten (behalve de kokosolie) in de blender tot een grove massa bekomen wordt. Kneed nog even met je handen. Draai er balletjes van of grote burgers, de keuze is aan jou.
Verhit de kokosolie in een pan en bak de balletjes (op saté) of burgers op een midden-laag vuurtje licht goudbruin. Verbrand je vingers en mond niet als je er eentje uit de pan probeert te pikken. Smullen maar!

Wil je er ook vegan mayonaise bij? Ga dan helemaal voor zero waste en maak een fabanaise. Die maak je met het restje van de aquafaba. Dit kikkererwtenvocht is een perfecte eiwitvervanger om oa. veganaise te maken.


Fabanaise met olijfolie

Ingrediënten

  • 3el aquafaba
  • 1el appelazijn
  • 1/2tl pittige mosterd
  • 240ml olijfolie
  • snuifje zout en een draaitje zwarte peper

Hoe begin je der aan?

Voeg de aquafaba, de appelzijn en de mosterd in een hoge beker. Mix alle ingrediënten en voeg langzaam de olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout.

Liever een kruidige fabanaise? Werk af met kruiden naar wens.